A Draveczky család

A Draveczky csalad története

1077 – ben László király Szkopek Jánosnak ajándékozza Szigovitz várát. János családja boldogan él a cseh királyságban 1240 – ig, amíg a török támadások alatt, két fiatal szerzetes kivételével az egész családot ki nem irtják. Azért, hogy a család ki ne haljon, engedélyezik nekik, hogy elhagyják a kolostort és családot alapítsanak.

A családtagok migrációs térképe
A családtagok migrációs térképe

1334 – ben Skop János a wroclavi fejedelem udvarnoka. Fia, Bogislav, megmenti Zsigmond királyt, aki a siklósi várban volt fogságban. Hálából a király neki ajándékozza Bellohrad várát. Bogislav fiait, akik szintén a katonai pályát választják, a következő helyek kapitánjaivá választják: Wroclav (ma Lengyelország területén), Těšín (ma Csehország területén) és Eger.

Bogislav fia, Stanislav a těšíni fejedelemtől 4 sziléziai falut kap ajándékba, köztük Tošanovice falvát (ma Csehország területén). Itt telepszik le családjával együtt és felveszi a Tluk vezetéknevet, ami cseh fordításból annyit jelent: “az, ki fel – le járt a világban”. Leszármazottai még ma is úgy ismertek, mint Tluk von Toschanovitz.

Tluk Stanislavnak két fia született. Az egyik Melchior, aki a mohácsi vész után Magyarországon telepszik le, ahol érdemeiért I. Ferdinánd királytól Szepes megyében 4 községet kap ajándékba. Az egyik közülük Dravecz falva (ma a szlovákiai Dravce), ami alapján felveszi a Draveczky családnevet (jelentése a régi szlovák fordításból: Dravecból).

A Dravecky család a Szepes megyében virágzott, habár a család tagjai kapnak még területeket főleg Zemplén, Bihar és Ungvár megyékben is.

Az egyik legnevezetesebb leszármazott IV. Draveczky László Gálospetriből, Bihar – megyéből, aki bátor katona és kiváló nagykövet. Ezzel nemcsak gazdagságot és hírnevet szerez a családnak, hanem kivívja a magyar arisztokrácia elismerését is.

További nevezetes leszármazott Draveczky Gábor Szepes megyéből, aki 1779 – ben bárói címet nyer Mária Teréziától.

Draveczky kuria Galospetriben
Draveczky kuria Galospetriben

Családfa

A Draveczky család két családfáját sikerült felállítanunk: A régebbi családfa 1334-től kezdődik és a legutolsó feljegyzések a 19. század végéről származnak. Az újabb családfa több, mint 340 családtagból áll, főleg Szlovákia területéről, akik valamilyen módon Szepes megyéhez kapcsolódnak. A legrégebbi feljegyzés ebben a családfában a 19. század közepétől származik. Mindkét családfát fokozatosan kitöltjük.

Családi címer

Draveczky nemzetség páncélja
Draveczky nemzetség páncélja

A Dravecky család címere a Tluk család címeréből indul ki. Fa edényből kinövő fehér liliomot ábrázol. Később a címert báró Draveczky Gábor további jelképekkel bővítette, mint például Szent István – rend kiskeresztje, amit Mária Terézia ajéndékozott a bárónak.

Címerek, amelyek jelenleg rendelkezésünkre állnak, nem nagyon jó minőségűek, mivel régi könyvekből vannak kimásolva, de azért mi megpróbáltuk és felújítottuk a család címerét.

Az eredeti címer a Draveczky család krónikájában található, ami után még szintén kutatunk. Ha esetleg valamilyen információval tud szolgálni, kérjük lépjen kapcsolatba velünk.

Jelenlegi Dravecky család

A Dravecký – ak többsége Magyarországon és Szlovákiában él. A család Szlovákiában élő ága, feltehetőleg valamikor az I. világháború után, a Draveczky nevet Dravecký -ra cserélte, a szlovák nyelvtan szerint.

Amennyire tudjuk, ma már nem letezik semmilyen kapcsolat a család más megyében, esetleg határon túli ágai között. Lehet, hogy ez a projekt és ez az oldal segít abban, hogy újra megtaláljuk az egymáshoz vezető utat.

Ha esetleg Önöket még nem tartalmazza a jegyzék, nagy örömünkre szolgálna, ha kapcsolatba lépne velünk. Eddig a vezetéknév ezen alakjaival találkoztunk: Draveczky, Dráveczky, Dravecký, Dravecky, Draveczki, Dravecki, Dravetzki, Dravetzky.

Email cím

Ha az Ön neve Dravecky (bármilyen alakban), kialakíthat email cimet a következő formában: saját név@dravecky.org.

Kapcsolat

Örülnénk, ha kapcsolatba lépne velünk és megírná véleményét. Lépjen kapcsolatba velünk. Ha az Ön neve Draveczky (bármilyen alakban), kérjük lépjen kapcsolatba velünk. Köszönjük.